Wir über uns/ Hakkımızda

 
Almanyada Genel Durum

Almanya'da yaşayan yabanci vatandaşlari veya çeşitli nedenlerle izinli olarak Alman Vatandaşlığını tercih eden vatandaşlarımızın vefatı halinde, aile yakınları genelde cenazelerinin Anavatanlarina naklini tercih etmektedirler.

Almanya genelinde değişik isimler altında yardımlaşma vb. amaçlarla oluşturulan "Cenaze Yardımlaşma Fonu" vb. kuruluşlara üye olmak suretiyle gerçekleştirmektedirler..

Almanya'da kurulan Cenaze Yardımlaşma Fonlarından çoğunluğa hitab eden Mezopotamya-Cenaze Fonu; Almanya'daki vatandaşlarımızın vefatları halinde Vatandasi oldugu ülke ve Alman makamlarındaki formalitelerin tamamlanması, defin için gerekli dini vecibelerin yerine getirilmesi (cenazenin yıkanması ve kefenlenmesi) sonra memleketlerine götürülmesi bunları yapabilen uzman  Firmalarının azlığı sebebiyle, Mezopotamya Cenaze Fonu adı altında hizmetlerine devam etmektedir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgilere www.mezopotamya-cenazefonu.com internet adresinden ve +49-23314733886 numaralı telefondan ulaşılabilir.

Cenaze Fonu, o kişinin Alman makamlarındaki formalitelerinin tamamlanlası, yıkanması, kefenlenmesi, cenaze namazının kılınması, tabutlanması, Türkiye'deki bir havalimanına uçak ile nakli, oradan da defin edileceği yere kadar anlastigimiz ambulans ve araçları ile taşınması, ayrıca cenazenin yanında giden bir yakınının uçak biletinin karşılanması gibi hizmetleri üstlenmektedir.

Almanya'da eyaletler bazında yürürlükte olan "Defin Kanunu"na göre cenaze ile ilgili işlemlerin görevlendirilecek "Cenaze Firmasınca yerine getirilmesi gerekmektedir."

  1- Ölüm Anında Yapılması Gerekenler...


Ölümün meydana geldiği yere göre yapılması gereken ilk işlemler farklılık göstermektedir.

  • a) Evde meydana gelen ölümler:



  • Evde meydana gelen ölümlerde "Ölüm tesbit raporu" (Todesbescheinigung) düzenlenmesi için mümkünse vefat edenin kendi aile doktoruna (Hausarzt), bu mümkün değilse nöbetçi doktora (Notarzt) haber verilmesi gerekir.

  • b) Hastanede meydana gelen ölümler:



  • Hastanelerde meydana gelen ölümlerde hastane tarafından hazırlanan "Ölüm tesbit raporu" alınarak işlemlere başlanır.

  • c) Huzurevi, bakımevi vb. yerlerde meydana gelen ölümler:



  • Huzurevi, bakımevi gibi yerlerde meydana gelen ölümlerde "Ölüm tesbit raporu" varsa doktor tarafından yoksa çağırılacak nöbetçi doktor tarafından verilir.

  • d) Yolda, sokakta meydana gelen ölümler:



  • Ev ve hastane dışında meydana gelen ölümlerde genelde cenazeye savcılıkça el konur, ve cenaze incelemeye alınır.

  • e) Trafik kazası, intahar, cinayet vb. adli ölüm olarak sınıflandırılan ölümler:



  • Bu tür ölümlerde yine savcılık tarafından cenazeye el konularak Adli Tıp Kurumuna sevk edilir.

  2- İşlemler İçin Gerekli Evraklar...

  • a) Vefat edenin pasaportu;

  •  

  • b) Vefat edenin nüfus cüzdanı;

  •  

  • c) Vefat eden evli ise, uluslararası evlenme cüzdanı, evlenme cüzdanı uluslararası değil ise, Almanca tercümesi;Vefat evde vuku buldu ise ev doktoru veya nöbetçi doktor tarafından düzenlenen ölüm raporu.

  3- Alman Makamlarında ve Belediyelerdeki İşlemler... 


Hastane vb. yerlerde vefat eden kişinin cenazesi, görevlendirilen cenaze firmasınca "Ölüm tesbit raporu" (Todesbecheingung) ile birlikte teslim alınır.

Ev veya hastanede meydana gelen ölümlerde Doktor muayenesi sonucu "Şüpheli Ölüm" tesbiti yapılan, trafik kazası , cinayet vb. Adli olaylarla, ev-hastane dışında meydana gelen şüpheli ölümlerde cenazeye savcılık tarafından el konulur. Bu durumda Adli Tıp yoluyla otopsi vb. şekilde incelenmesi tamamlanan cenaze için verilecek olan "Serbestlik Belgesi" (Freigabebescheinigung) olmadan, görevli nakil firması cenazeyi teslim alamaz ve işlemlere de başlayamaz.

Ayrıca Almanya'nın bazı eyaletlerinde yurtdışına çıkarılacak cenazelerin ikinci kez doktor kontrolünden geçirilmesi gerekmektedir. Bu işlem görevlendirilen cenaze firmasınca yerine getirilmektedir.

Görevlendirilen firma tarafından teslim alınan Cenaze için Kamu Düzeni Dairesi (Standesamt)'nden cenaze Almanya'da defnedilecek ise "Defin İzni" (Bestattungserlaubnis), Türkiye'ye nakledilerek Türkiye'de defnedilecek ise Türkiye'ye götürlen cenazelerin sınırdan girişi ve çıkartılması sırasında cenazenin taşınmasına izin verildiğini ve taşınmasında sağlık yönünden sakınca bulunmadığını belgelemek amacıyla Kamu Düzeni Dairesi (Standesamt)'nden "Ölü Nakil Belgesi" (Leichenpass) talep edilir.

*Bulaşıcı hastalıktan ölenler sağlık memuru gözetiminde en yakın sınır mezarlığında usulüne uygun olarak gömülür.

  4- T.C. Başkonsolosluklarında Yapılması Gereken İş ve İşlemler...

 

Vefat eden kişinin cenazesi, ölümün vuku bulduğu Almanya'da defnedilecek ise, 1587 sayılı Nüfus Kanunun 41.maddesi uyarınca, vefat eden Türk vatandaşının ölümünün yakınları tarafından otuz gün içerisinde kayıtlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Aynı kanunun 169. maddesi uyarınca, yurt dışında vefat eden Türk vatandaşlarının ölüm olayları, ilgili yerel makamlardan alınan belgelerin Türk Konsolosluklarına verilmesi suretiyle bildirilir. İşlem kişisel başvuru veya posta ile yapılabilir.

    Almanya'da defnedilecek cenazelerin bildirilmesi için gerekli belgeler:

  • a) Ölümün tescilini isteyen, ölenin yakınınca yazılmış form dilekçe,

  •  

  • b) Dilekçeyi yazanın nüfus cüzdanı fotokopisi,

  •  

  • c) "Ölüm tesbit raporu" (Todesbecheingung) veya "Serbestlik Belgesi" (Freigabebescheinigung),

  •  

  • d) Vefat edenin pasaportu,

  •  

  • e) Vefat edenin nüfus cüzdanı.

Vefat eden kişinin cenazesi, ölümün vuku bulduğu Almanya'dan Türkiye'ye veya herhangi bir başka ülkeye nakledilecek ise Türk Konsolosluğundan cenazenin naklinde, toprakları üzerinden geçeceği bütün Devletlerin, serbest geçiş müsaadesi verilmesini belirten "Müruriye" alınır. Müruriye'nin alınması ile, 1587 sayılı Nüfus Kanunun 41.maddesi uyarınca, vefat eden Türk vatandaşının ölümünün yakınları tarafından otuz gün içerisinde kayıtlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne bildirilmesi şartı gerçekleştirilmiş olur.

    Türkiye'ye nakledilecek cenazeler için gerekli belgeler:

  • a) "Ölüm tesbit raporu" (Todesbecheingung) veya "Serbestlik Belgesi" (Freigabebescheinigung),

  •  

  • b) Kamu Düzeni Dairesi (Standesamt)'nden alınan "Ölü Nakil Belgesi" (Leichenpass),

  •  

  • c) Vefat edenin pasaportu,

  •  

  • d) Vefat edenin nüfus cüzdanı,

  •  

  • e) Vefat eden evli ise, uluslararası evlenme cüzdanı, evlenme cüzdanı uluslararası değil ise, Almanca tercümesi;Vefat evde vuku buldu ise ev doktoru veya nöbetçi doktor tarafından düzenlenen ölüm raporu.

  •  

  • f) Uçak nakli ile ilgili bilgi,

  •  

  • g) Türkiye'de defnedileceği mezarlık ismi ve adresi.

 

  5- Almanyadaki Dini İşlemler 

 

Cenazenin Alman makamlarındaki formalitelerinin görevli firma tarafından tamamlanmasından sonra; cenaze sahiplerinin isteği doğrulstusunda cenaze en yakın gasilhanede İslami usul ve kaidelere göre yıkanarak kefenlenir. Cenaze kefenledikten sonra nakil için kullanılan uluslararası satandart tabuta konularak cenaze yakınlarının arzusu halinde en yakın camide namazı kılınır.

  6- Cenazenin Türkiye'ye Nakli 

 

Gerek Alman makamlarında gerekse Başkonsolosluktaki resmi işlemleri ile dini işlemleri tamamlanan cenazenin vefat ettiği yere en yakın havaalanından, defin edileceği yere en yakın havalimanına uygun uçuş programı hazırlanır. Tabut Kargo Şirketi aracılığı ile uçakta yük olarak yüklenir ve AWB-Nr. olarak adlandırılan kargo numarası kaydı yapılır. Cenaze havalimanın Kargo bölümüne götürülerek tartılır ve teslim edilir. Gümrük işlemleri yapılarak alıcı ismi de belirtilerek ilgili uçak şirketine evraklar teslim edilir.

Vefat eden kişi cenaze fonuna üye ise, indiği havalimanından Fonun Anlaşmalı olarak çalıştığı firma tarafından karşılanarak, cenaze sahiplerinin daha önceden bildirdikleri adrese teslim edilir.

Vefat eden kişi, herhangi bir cenaze fonuna üye değil ise , cenaze yakınları tarafından bizzat ilgili havalimanında teslim alınır.

Cenazelerin nakli 10.02.1937 tarihinde imzalanarak yürürülüğe giren "Berlin Sözleşmesi" olarak bilinen "Uluslararası Nakliyat Sözleşmesi'nin (Bundesgesetzblatt 1938 II sayfa 199)" ve 26.10.1973 de yürürlüğe giren Avrupa Cenaze Nakliyat Anlaşması hükümlerine göre gerçekleştirilir.


Unsere Erfahrungen ermöglicht uns eine kompetente und zuverlässige Unterstützung der Hinterbliebenen in Todesfällen. Auch im Bereich der persönlichen Vorsorge können wir vor diesem Hintergrund eine sachliche und fachgerechte Beratung anbieten. Natürlich stehen wir Ihnen für alle Fragen in einem persönlichen Gespräch gerne zur Verfügung.

 Wenn ein Trauerfall eintritt, erschwert der Schmerz über den Verlust eines lieben Menschen meist klare Gedanken. Gerade dann gibt es aber eine Unzahl von Formalitäten und Aufgaben zu erledigen. Hierbei stehen wir Ihnen unterstützend und beratend zur Seite. Wir sind Ihr seriöser und zuverlässiger Partner, der mit allen Formalitäten einer Bestattung vertraut ist und Sie so davon entlasten kann.

Vertrauen Sie in dieser für Sie schweren Situation unserer zuverlässigen und kompetenten Beratung.

 

Unser Service

Gerade in einem Trauerfall ist es wichtig, sich ganz und gar auf ein kompetentes Bestattungsinstitut verlassen zu können.

Wir nehmen Ihnen die gesamten Formalitäten ab und beraten Sie vertrauensvoll und einfühlsam.

Zu unseren Dienstleistungen zählen:

    Beratung und Hilfestellung beim Kauf einer Grabstelle
    Erledigung sämtlicher organisatorischer Fragen für die Trauerfeier
    Vermittlung eines Pfarrers oder Redners für die Trauerfeier
    Bestellung des Blumenschmuckes (Urnen- und Sarggebinde, Kränze, Handsträuße, Kirchenschmuck)
    Dekoration der Feierhalle
    Anfertigung von Trauerbriefen, Inseraten und Danksagungen
    Erledigung sämtlicher behördlicher Formalitäten (Sterbeurkungen, Beantragung von Sterbegeldern, etc.)
    Überführung Verstorbener (auch international)


Mezopotamya Cenaze Nakil Fonu

 

e-mail:mezopotamya-cenazefonu@freenet.de * * * Tel.:023314733886